Chleba s psyliem
(od paní Lenky Školové; dole na stránce je odkaz na soubor ve wordu k uložení či vytištění)
Suroviny:
- 450 g Schär Mix B
- 500 – 550 ml vody (je to vč. vody, do které se máčí psylium)
- 50 g pohankové mouky
- 15 g čerstvého droždí
- lžička (větší) psylia
- lžíce cukru
- 12 g soli (2 lžičky)
- lžíce oleje
- lžička kmínu
Postup:
Nechat nabobtnat psylium ve 400 ml vody několik hodin, sem tam promíchat. Do 1 dcl teplé vody dát droždí a cukr a nechat vzejít kvásek, dokud nemá nahoře čepičku a bublá 5 – 10 min. Pak už jen umíchat všechno dohromady, překrýt igelitem, folií (nesmí se těsta dotýkat) poklop od mikrovlnky a nechat 40 min. kynout v teple (trouba na 40 oC). Stačí nechat to kynout v míse, ve které je to zadělávané.
Po vykynutí vyklopit na dobře pomoučený stůl, popřekládat – těsto rukama nebo stěrkou přeložit od okraje ke středu, pootočit o 90 stupňů a zase od kraje do středu, lehce zakulatit, dát do vysypané ošatky nebo vyložené pečicím papírem a opět nechat kynout v teple cca 30 min. (opět pod folií, igelitkou...). Nemusí kynout nutně v ošatce, je to jen aby se těsto nerozteklo do stran, takže stačí miska vyložená peč. papírem, cedník, prostě něco.
Rozpálit troubu na max s plechem, na kterém budeme péct, přesunout chleba (bez ošatky jen s papírem), dolů do trouby stříknout 2 dcl vody (nejlépe horké), po 10 min. vyvětrat páru, stáhnout trochu teplotu a dopéct. U mě se teploty pohybují max = 230 a pak to stáhnu na 200 a počkám, dokud nebude kůrka hnědá. Upečený chleba se pozná tak, že se zaklepe na spodek, a ten musí "zvonit" = zní to dutě :)
Video jak to plácám já je tady: http://ulozto.cz/xrqeBorQ/peceni-chleba-chleba-s-psyliem-mp4
RECEPT K ULOŽENÍ NEBO VYTIŠTĚNÍ (ve wordu)