Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mřížkový koláč

Výměnných jednotek celkem: 24 (na 24 porcí)

Výměnných jednotek na 1 porci : 1 (na 24 porcí) nebo (na 12 porcí)

 

Suroviny:

170 g hrubé mouky 11,5 VJ
60 g Diachromu (5 polévkových lžic) 0 VJ
100 g mletých mandlí 1,25 VJ
2 polévkové lžíce Solamylu 2 VJ
1 lžička mleté skořice 0 VJ
na špičku nože mletý hřebíček 0 VJ
125 g Hery 0 VJ
trochu citronové kůry 0 VJ
1 lžičku citronové šťávy 0 VJ
3 žloutky 0 VJ
1 vejce 0 VJ
dia marmeláda (např. Schwartau Diat-Genus 44 g sacharidů na 100 g výrobku, 225 g celkem) 8,5 VJ
   
Celkem
23,25 VJ
CELKEM (zaokrouhleně) 24 VJ

 

Poznámka: Koláč se dá nakrájet na 4 podélné pruhy a ty pak na 6 obdélníčků, v takovém případě bude jedna porce asi 1 VJ. Jinak energeticky hodnotné porce získáme u kulatého koláče překrojením na čtvrtiny a každé pak na tři díly, taková porce bude představovat 2 VJ.
Pozor: Při použití jiného než uvedeného druhu dia marmelády se celkový počet výměnných jednotek může lišit a je třeba provést opravu tohoto údaje!!!!!
Poznámka 2: Nakrájený koláč lze zabalený po jednotlivých porcích uchovat také po nějakou dobu v mrazničce, je vždy po ruce.

Čas přípravy: přibližně 1,5 hodiny

Postup:
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme v křehké těsto, které necháme v chladu uležet asi půl hodiny. 2/3 těsta rozválíme, vložíme buď do vymazané dortové formy nebo pekáčku a vytvarujeme asi 2 cm vysoké okraje. Potřeme dia marmeládou, ze zbylého těsta vyválíme válečky o průměru 1 cm a utvoříme z nich na koláči mřížku. Pečeme ve vyhřáté troubě.