Tvarohové domácí buchty
Výměnných jednotek celkem: 50,1 (na 32 porcí)
Výměnných jednotek na 1 porci: 1,55
Suroviny: |
|
600 g polohrubé mouky | 40 VJ |
3 dl mléka | 1,2 VJ |
3 žloutky | 0 VJ |
1 vejce | 0 VJ |
50 g moučkového cukru nebo fruktozy | 4,2 VJ |
120 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku | 0 VJ |
kůra z půl citronu | 0 VJ |
sůl | 0 VJ |
Kvásek: | |
0,75 dl mléka | 0,3 VJ |
20 g moučkového cukru nebo fruktózy | 1,7 VJ |
30 g droždí | |
40 g polohrubé mouky | 2,7 VJ |
Tvarohová náplň: | |
300 g tvarohu | 0 VJ |
75 až 100 g Diachromu | 0 VJ |
1 žloutek | 0 VJ |
3 lžíce mléka nebo smetany | 0 VJ (zanedbatelné množství) |
1 bílek | 0 VJ |
CELKEM | 50,1 VJ |
Poznámka: Pokud se vám podaří z uvedeného množství vytvořit 32 buchet (těsto rozdělit na čtvrtiny a z každého kousku 8 buchet), pak na jednu buchtu vychází necelá 1,5 VJ. | |
Poznámka 2: Místo másla nebo tuku se výborně osvědčil i rostlinný olej. | |
Čas přípravy: přibližně 2,5 hodiny i s dobou potřebnou pro kynutí |
|
Postup: Z mléka, cukru (fruktózy), droždí a mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout. Do prosáté mouky přidáme vykynutý kvásek, v mléce rozmíchané žloutky a celé vejce, přidáme cukr, vlažné máslo nebo tuk, strouhanou citronovou kůru a trochu soli, vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě nakynout. Na pomoučeném vále těsto rozválíme, nakrájíme na obdélníky (32), které potřeme tvarohovou náplní a uděláme buchtičky. Buchty naskládáme do dobře vymazaného pekáče, boky potřeme rozpuštěným máslem (nebo olejem), aby se neslepily, necháme ještě vykynout a ve vyhřáté troubě upečeme. Upečené a vychladlé buchty můžeme posypat Diachromem. Tvarohová náplň: Tvaroh prolisujeme, přimícháme Diachrom, žloutek, smetanu a tuhý sníh ušlehaný z jednoho bílku. |