Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tvarohové domácí buchty

Výměnných jednotek celkem: 50,1 (na 32 porcí)

Výměnných jednotek na 1 porci: 1,55

Suroviny:

600 g polohrubé mouky 40 VJ
3 dl mléka 1,2 VJ
3 žloutky 0 VJ
1 vejce 0 VJ
50 g moučkového cukru nebo fruktozy 4,2 VJ
120 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku 0 VJ
kůra z půl citronu 0 VJ
sůl 0 VJ
Kvásek:
0,75 dl mléka 0,3 VJ
20 g moučkového cukru nebo fruktózy 1,7 VJ
30 g droždí  
40 g polohrubé mouky 2,7 VJ
Tvarohová náplň:
300 g tvarohu 0 VJ
75 až 100 g Diachromu 0 VJ
1 žloutek 0 VJ
3 lžíce mléka nebo smetany 0 VJ (zanedbatelné množství)
1 bílek 0 VJ
   
CELKEM 50,1 VJ
Poznámka: Pokud se vám podaří z uvedeného množství vytvořit 32 buchet (těsto rozdělit na čtvrtiny a z každého kousku 8 buchet), pak na jednu buchtu vychází necelá 1,5 VJ.
Poznámka 2: Místo másla nebo tuku se výborně osvědčil i rostlinný olej.

Čas přípravy: přibližně 2,5 hodiny i s dobou potřebnou pro kynutí

Postup:
Z mléka, cukru (fruktózy), droždí a mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout. Do prosáté mouky přidáme vykynutý kvásek, v mléce rozmíchané žloutky a celé vejce, přidáme cukr, vlažné máslo nebo tuk, strouhanou citronovou kůru a trochu soli, vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě nakynout. Na pomoučeném vále těsto rozválíme, nakrájíme na obdélníky (32), které potřeme tvarohovou náplní a uděláme buchtičky. Buchty naskládáme do dobře vymazaného pekáče, boky potřeme rozpuštěným máslem (nebo olejem), aby se neslepily, necháme ještě vykynout a ve vyhřáté troubě upečeme. Upečené a vychladlé buchty můžeme posypat Diachromem.
Tvarohová náplň:
Tvaroh prolisujeme, přimícháme Diachrom, žloutek, smetanu a tuhý sníh ušlehaný z jednoho bílku.